Mountain Medicine introduction day

Igår hade vi introduktionsdag med mountain medicine-föreningen. Det var jättekul! Jag tyckte också det var extra jättekul eftersom jag organiserade stora delar av den och det verkade uppskattat.

Tyvärr sattes datumet för gårdagen utan att kolla så att folk i ledningen kunde och utan att ha haft introduktionsföreläsningen först eller satt upp planscher eller nåt. Det var bortom min kontroll eftersom jag inte officiellt organiserade dagen, men vi fick ändå med oss femton personer. Och trots att två av tre stationer leddes av andraårsstudenter, eftersom de äldre medicinarna inte kunde just igår, så blev det väldigt lyckat. Det hjälpte också att jag känner jag den före detta ordföranden och grundaren till föreningen och bad honom komma och undervisa första hjälpen (den tredje stationen). Dessutom gick jag och Claire i våras rundan som var planerad för introduktionsdagen så vi kunde leda gruppen.


På språng i Campsie Fells.

Stationen jag ledde handlade om hypotermi, alltså vad som händer med en person som blir nedkyld. Vi hade en sån station på resan jag var på i mars och den var jättebra så därför var jag sjukt pepp på att ha en på introduktionsdagen också.

Det var jättekul, jag satte mig och plaskade lite i en bäck tills jag var blöt och kall och sen kallade Ance, som hade hand om stationen tillsammans med mig, på gruppen vi skulle undervisa. Hon sa till dem, halvt hysteriskt, att hon hittat mig där och inte visste vad hon skulle göra. Jag satt och "skakade" (det var en fin dag så jag skakade inte på riktigt förrän vi kom till sista gruppen) och svarade inte logiskt på frågor. Det var jättekul att se vad folk gjorde i en sån situation.

Efter att ha låtit grupperna, mer eller mindre framgångsrikt, försöka hjälpa mig i några minuter så avbröt vi scenariot, jag tog på mig torra kläder och gick igenom vad hypotermi är, hur man känner igen det, varför och i vilka situationer det händer, och vad man ska göra om någon har hypotermi.

Sen fick de försöka igen. Den första gruppen fick köra en tredje gång också men grupperna blev successivt bättre, antagligen för att de kom in i tänket efter de andra stationerna.


En av grupperna vi undervisade.

Det var jätteintressant att faktiskt typ undervisa något medicinskt för folk och det finns en hel massa jag hade velat berätta men då blir det ett vansinnigt långt blogginlägg och jag måste gå till biblioteket och plugga embryologi.


Utsikten från platsen där vi körde hypotermiscenariot.


Demonstration av hur man sätter på en nackkrage om man misstänker nackskada.


På promenad, som tyvärr blev kortare än vad det var tänkt eftersom det tog längre tid än vi trodde, över två timmar sammanlagt, att köra stationerna.

Det var en jättekul dag, vacker och solig och det verkade som att stationerna var uppskattade (förutom möjligtvis av ett par random personer som inte pratade så mycket engelska och inte läste till läkare - lång historia!). Jag tycker det är en jättekul förening att vara engagerad i och det var skönt bara att komma ut i naturen lite också.

Bloggfail

Jaha, och så laddade jag upp sjuttioelva bilder och gjorde ett jättelångt blogginlägg där jag visade hur jag bor och så har det varken publicerats eller sparats inser jag. Och nu hinner jag inte göra om det, men jag har tagit bilder här så det kommer!

Skrivet i en sjukhusjournal

"...the patient is blood loss."

Praktik

Idag skuggade vi AT-läkare en del dag, vilket var skitkul och något som vi inte hade gjort innan. Alla var ihopparade med vars en AT-läkare under dagen. Jag var den enda från klassen på den kirurgiska avdelningen där jag hamnade (på Gartnavel General Hospital, vilket dessutom ligger nära där jag bor). Jag var inte med om någon operation dock, utan var med när de gjorde medicinska grejer och gick rond och gjorde pappersarbete.

Och så fick jag ta tre blodprov (vilket jag lärt mig göra i skolan men bara gjort på låtsasarmar innan!) och sätta in två kanyler (vilket jag aldrig ens sett göras innan!) Det var jättekul att få göra något praktiskt, som dessutom gick bra också! Det känns som jag faktiskt läser till läkare på riktigt nu när jag överlevt första året och dessutom börjat det andra året såhär!

Nästa vecka börjar en intensiv teoretisk period. Det verkar jobbigt men intressant.

Nu - powernap!

Back to school

Igår satt jag på freshers' fair (som Lunds hälsningsgille) och representerade mountain medicine-föreningen. Mitt på dan vandrade jag runt lite och såg mig omkring. Det var roligare att vara där i år, att faktiskt stöta på folk man känner och redan vara involverad i föreningar. Förra året irrade jag runt och hade inte någon aning om vad jag höll på med. Mamma och pappa hade nyligen åkt hem, jag hade tappat bort mina korridorare och kände mig allmänt miserabel.

I år känner jag redan lite folk och bor i en fin lägenhet med jättehärliga människor och det känns allmänt bra. Idag började vi skolan och jag tror det här året blir intressant, även om det verkar vara väldigt mycket plugg.

Imorgon ska vi hålla presentationer i våra PBL-grupper om kända personer och hur de dog. Jag tror att de tror att vi har glömt hur man jobbar i grupp och typ vill påminna oss om det. Min grupp fick nån som hette Dudley Moore - aldrig hört talas om mannen! Men det är inte betygsatt eller nåt så det blir säkert bra.

För övrigt att mitt rum nästan helt färdigfixat. Jag ska ta bilder nån gång snart, jag lovar!

Äventyr på IKEA

Igår var en bra dag, det var jättefint väder så jag stack ut och sprang längs floden, bort till Kelvingrove Park. Vår lägenhet har ett jättebra läge eftersom den ligger precis vid botaniska trädgården och floden, nära universitetet men tillräckligt långt ifrån det för att det ska vara tyst och lugnt.

Sen kom Judi på besök, vilket var jättetrevligt, och nu har vi bjudit en gäst på kaffe och kvällsmat här! Därefter stack vi till IKEA!

IKEA utomlands är en lite förvirrande upplevelse. Eller, jag tycker generellt att IKEA är lite förvirrande, och lägg sen till att alla namn på saker är på svenska samtidigt som man är där med folk man pratar engelska med. Det förvirrade mig i alla fall.

Eftersom vi inte var jättetidigt på IKEA så slutade det med att vi sprang runt och hämtade paket på lagret med vansinnig fart. Det var väldigt komiskt, och dessutom spelades nån glad och småhetsig musik samtidigt vilket gjorde det ännu lustigare. Vi var de allra sista kunderna som gick därifrån till slut, dock hade jag vid det laget i alla fall lyckatds införskaffa garderober, nattduksbord, lampor, lådor, tallrikar och mycket mer.

Sen satt jag och Claire i hallen mitt i natten och monterade möbler. Jag kunde inte sluta organisera grejer på mitt rum när garderoberna väl var uppe och slutade nog inte förrän halv fem. Hej dygnsrytm! Men det börjar likna något här nu, när  bokhyllan väl kommer på lördag (den gick inte in i Robs bil så den får bli levererad) så blir det här nog bra alltså...


Möbelmonterade in action, fortfarande osäker på om det är en garderob eller en båt... ett par minuter senare kapsejsade jag.

Konstiga språksaker

Jag gillar språk. Tyvärr pratar jag bara två, men eftersom jag bor i Skottland lär jag mig, eller lägger märke till, en del roliga saker om engelskan i alla fall.

T.ex. behöver jag köpa lite möbler till mitt rum. Bland möblerna jag redan har finns en byrå, vilket ju är ett snabbt och enkel ord att använda för att beskriva en möbel. Engelskans "chest of drawers" känns onödigt långt...

En annan rolig språkgrej var igår, när jag packade upp lite kryddor jag hade i en låda. Eftersom jag köpt en del av kryddorna i Sverige satte jag lappar med de engelska namnen på dem. Jag hade aldrig tänkt på att det är rätt kul att kryddan "dragon" (eng.: tarragon) stavas som engelskans ord för "drake", bland alla kryddorna med engelska namn ser det ju ut som att vi har en burk full med typ drakessens... spännande!

Och så saknar jag, som alltid, ordet "fika" i engelskan, "go for coffee/tea" är bara inte samma grej!

Diverse intryck

  • Vårt kök är fint, jag gillar att vi har arbetsyta, som dessutom är snygg, längs tre väggar. Fönstret är också fint, och ännu finare nu när jag torkat fönsterkarmen riktigt ordentligt.
  • Det är oerhört positivt att jag fått igång min kaffekokare nu - igår gav jag mig ut i regnet och köpte takeaway-kaffe.
  • Jag gillar utsikten genom mitt fönster och att det står en fåtölj bredvid fönstret.
  • Jag har en extra magical mystery-nyckel på min nyckelknippa som vi inte vet vart den går. AlexK föreslog att jag fått high score på Murano och nu har en master key som gör att jag kan utlösa brandlarm lite hur jag vill. Det tycker jag låter som ett bra alternativ.
  • Jag har redan gett både mamma och farmor och farfar en webcamhusesyn via skype.
  • Vi ska skugga läkare en del dag fredag nästa vecka. Det ska bli kul.
  • Rob kan massa konstiga gammalengelska ord och börjar redan bli riktigt bra på bananagrams. Tänkte väl att han skulle uppskatta det spelet.
  • Vårt varmvatten är lite oförutsägbart, det byter gärna temperatur av sig självt.
  • Det är inte smart att packa ner kryddor och kläder i samma flyttkartong.
  • Jag vill desperat ha sänglampa och skrivbordslampa.
  • Det är svårt att packa upp när man inte har alla möbler man behöver än.
  • Det är tråkigt att packa upp.
...okej, jag ska fortsätta packa upp nu.

Uppdatering

Jag fick rummet jag ville ha, det är ett fint rum som blev ännu finare efter att jag städade det idag. Tycker inte om att där är heltäckningsmatta men det är svårt att slippa i Storbritannien. Rummet är dock rätt deprimerande eftersom jag inte packat upp än utan det är fullt av lådor och väskor - inte kul! Jag ska ta tag i det imorgon.


Mitt rum sett från precis innanför dörren. Här finns redan en garderob, ett bord, en fåtölj, en byrå och en halv bokhylla. Jag måste dock köpa en hel del saker till på ikea...! En till garderob och en halv bokhylla, sänglampa, skrivbordslampa, skrivbordsstol, nattduksbord...


En del av köket.

Ja, vi har tvättmaskin i köket. De flesta lägenheter här har det eftersom det inte finns tvättstuga, vare sig i lägenheten eller trappuppgången. Som svensk känns det ju som en väldigt konstig grej, men skotten jag bor med tyckte det var jättekonstigt att man har tvättmaskinen på toaletten i Sverige om man inte har nån tvättstuga.

Det är såna konstiga grejer som skiljer sig åt mellan länder. Och korvar - eller hur är korvar rosa i Sverige? De jag bor med tycker att korvar ska vara gråa när de är tillagade. Brittiska korvar är konstiga.

Glasgow, lägenhet etc.

Nu är jag på plats i lägenheten, efter en resa med väldigt mycket packning (åtminstone fick jag många längs vägen att skratta) och en dansk skolklass som satt precis vid mig på planet. De som satt allra närmast mig sjöng sista halvtimmen av flygresan. Jag var inte road.

Sitter på min säng i ett rum fullt av lådor och väskor nu, känns lite overkligt att jag faktiskt bor här, vande mig vid att vara hemma nu under sommaren. Känns konstigt att inte träffa familj och vännerna därhemma på ett tag. Det är det allra jobbigaste för mig med att bo utomlands. Efter det kommer stora mängder packning och pappersarbete. Kulturskillnader kan visserligen också vara jobbiga, men det är intressant också.

Middag med folk i fredags var jättetrevligt. Känns jättebra att det är som vanligt med kompisar när jag är hemma, det betyder jättemycket. Och så fick vi några fina gruppbilder! (ja, jag ska dropboxa dem, jag lovar!)



Nu ska jag gå och testa duschen och sen se om jag kan sno lite frukost av nån av dem jag bor med. Det var jättekul att träffa dem igen igår, ska bli jättekul att bo här. Goda nyheter är för övrigt att de gillar bananagrams!

Sen har jag mycket jobb med att få i ordning mitt rum, men det ska nog gå!

RSS 2.0