God jul

God jul i efterskott, eller vad man nu ska säga. Jag hoppas ni alla haft en bra jul! Själv har jag haft en jättemysig jul med familjen och farmor och farfar och ätit julmat så jag håller på att explodera. Nom nom nom.

I tisdags kom alla kompisarna och hälsade på, det var jättekul att träffa alla igen. Man inser verkligen vad man har när man har varit borta ett tag...!

Helt fantastisk vit jul också, helt otroligt hur mycket snö här är och hur kallt det är...! Himla vackert och kul att leka i, vet inte hur många snöänglar jag har gjort när varit ute de senaste dagarna!

Nu ska jag fortsätta läsa mina medicinska julklappsböcker.

Reseberättelse

Taxi Murano Street - Glasgow International Aiport - 25 minuter
Flyg Glasgow Intl - Köpenhamn - 1 timme 55 minuter
Tåg Köpenhamn - Lund C - 35 minuter
Bil Lund C - hem - 10 minuter
Total restid - 14 timmar

Nu är jag hemma!! Det tog lite tid men vi kom hem!

Klockan ett igår eftermiddag tog vi (jag, Linus, en från Lund som är korridorare med kursare till mig och en dansk korridorare till honom) taxi från Murano Street till Glasgows flygplats. Det första som gick fel var att taxichaffören lyckades låsa sig ute ur sin taxi. Men det var okej, han fick låna en kvast från Hampus korridor och petade på instrumentbrädan genom hålet i glaset där man betalar.

Vi kom till Glasgows flygplats i god tid. Med allt snökaoset den senaste tiden kändes det bäst. Jag fick betala £20 för 2,5kg övervikt i min resväska men var väldigt glad att de inte vägde handbagaget. Anledningen att min stora väska inte var ännu tyngre var att jag hade 18kg i min lilla väska. Julklappar och skolböcker är tunga.

Två timmar innan planet skulle gå var vi igenom säkerhetskontrollen och satt på Wetherspoons och käkade och killarna drack öl. När planet skulle gå började det snöa. Sen slutade det snöa efter tio minuter så det var också lugnt. Det kom ett meddelande om att de höll på att avfrosta planet. Det kom ett till meddelande om att de avfrostade planet. Hmm.

Vi gick på planet. Det var ett litet plan med tretton rader, två säten på ena sidan mittgången och bara ett på den andra. Vi satt på planet en stund. Piloten sa att det tagit lite tid att skotta loss och avfrosta planet eftersom det stått utomhus i Glasgow i några dagar och att det sen haft lite tekniska problem. Vi satt fortfarande på planet men det rörde inte på sig. På en reklamskylt utanför mitt fönster stod det "make it happen", det kändes väldigt retsamt.

De sa att vi hade ett systemfel på planet och att en mekaniker skulle komma. Vi satt på planet en stund till. Mekanikern kom och sa att det krävdes en reservdel. De hittade ingen reservdel så vi skulle få gå av planet och vänta på information. Fyrtio minuter senare släppte de av oss och sa att vi skulle få information tjugo minuter senare. Det lät som att planet skulle bli inställt eller att vi skulle få åka till Edinburgh eller Aberdeen. Vi gick och köpte öl.

Till slut sa de att de skulle skicka ner ett plan från Aberdeen. Vi hade ett par timmar att spendera på flygplatsen och £5 kupong till baren. Vi drack lite till öl. Jag var skitglad - i alla fall skulle vi komma hem och att hänga på flygplatsen ett tag är inte så jobbigt!

Så småningom damp vi ner i Köpenhamn vi ett på morgonen. Nästa tåg gick halv tre så jag och Hampus satt på Kastrups golv ett tag. Till slut kom vi hem till ett snöigt Lund och möttes av mamma och pappa på perrongen. Nu har jag sovit i min egen säng och väckts av två glada föräldrar som sa att sconesen nästan var färdiga. Sen dess har vi bakat lussekatter, jag har tagit en tupplur och nu ska vi klä granen och sen käka grönsaksgratäng. Jag är sjukt glad att vara hemma!! Och imorgon kommer alla kompisar och dyker upp :D

Hemfärd!



Jadå, jag ska nog komma hem, det verkar bara vara London som är snöstängt. Dags för mig att packa färdigt (och hoppas att jag inte får övervikt på väskan med alla julklappar!) och så ses vi snart!

Skrivet på Bainbridge Island i somras

Jag vill leva i nuet
Ta en dag i sänder
Fånga dagen
Och aldrig låta den glida ur mina händer

Men det går inte att fånga frihet
Eller hinna ifatt dagen som gick
Det går inte att jaga ett lugn
Eller minnas varje ögonblick

Men om jag dansar och skrattar
Och hoppar och ler
Försöker vara glad
Och ibland stannar och verkligen ser

Då kanske jag ser nuet
Innan det springer förbi
Och har ingenting att jaga
För det är nuet jag redan befinner mig i

The Pogues

Jag har lyssnat på The Pogues en del i flera år. Igår gick jag och såg dem här i Glasgow. Trodde nog aldrig jag skulle se dem live - för att vara ärlig så trodde jag inte att de spelade så mycket längre eftersom sångaren, Shange MacGowan, är rejält nersupen och knappt har några tänder. Han stod upp under konserten igår och man kunde höra en del av det han sjöng - jag har hört att det är ovanligt.

Jag gick med fem irländska killar från min klass. Ett par av dem sjöng redan på tunnelbanan och allihop tog av sig sina tröjor under konserten. Så där stod jag och fem halvnakna irländare och skrålade. Men vilken bra konsert det var!! The Pogues är ett fantastiskt band och de spelade alla mina favoritlåtar - helt underbart! Och "Fairytale of New York" var riktigt kul att se live också!

Muranognäll

Vattenledningarna har frusit sönder så det finns inga fungerande tvättmaskiner på Murano. Här bor 1300 studenter. Suck.

Halv fem i morse gick brandlarmet. Fem var jag tillbaka i sängen och precis när jag höll på att somna gick brandlarmet igen. Sammanlagt blev det typ en timme som vi stod ute och frös, efter att vi lyckats ta oss ut till parkeringen trots att det bara var is framför byggnaden. Antagligen var det en felaktig detektor, igen. Suck.

Fast något som är bra med Murano är att så många bor här att man har alltid nån att ta taxi hem med efter en utekväll. Och ikväll ska jag bara gå över vägen och sätta mig i ett kök med några irländare och dricka glögg tror jag. Är för trött och förkyld för något annat i alla fall.

Haha, i morse när jag hade jättejättebråttom till skolan och sprang ut genom dörren så kom en kursare körarandes på min gata för att lämna en väska till någon som bor här och hade glömt den i hans bil igår. Helt plötsligt fick jag skjuts till skolan och hann i tid. Himla bra tajming.

Murano - skola


Det är halt i den isiga nerförsbacken


Sett från bron


Byres Road, huvudgatan i West Ends trottoarer är snöiga och isiga och inte ett dugg snöröjda. Men idag var bättre än igår och i förrgår och även om the atrium var stängt så fanns det mackor på M&S igen.


Gummistövlar och skitlånga limegröna benvärmare (de täcker verkligen typ hela mina ben!). Så överlever man kylan... Det var -12 när jag gick hem igår.


På väg till skolan


Bakom de där glasfönstrena bor jag om dagarna. Där är medicinbiblioteket, study landscape, som vi kallar för SL. Mycket tid spenderas där.

Lunchrast

The atrium (medicincafeterian) är stängd sen igår, det finns inga mackor på Marks & Spencer, inga mackor på Greggs och därmed en del kö på Subway. Det är typ tio minusgrader ute vilket man reagerar på med förfäran (och med att fråga mig om det är som i Sverige). Skottland står i princip stilla. Trafiken på motorvägen mellan Edinburgh och Glasgow verkar stått stilla sen igår morse mer eller mindre. Alla som ska ha tenta den här veckan (de flesta andra ämnen har två tentaperioder om året, vi har bara en) har fått det uppskjutet till januari. Tokigt.

Dagens misstag

Läppstift + CPR = kladdig docka...

För övrigt har jag ingen skola i eftermiddag p.g.a. vädret, för många studenter och lärare kan inte ta sig hit. Igår och idag har en massa grejer varit inställda. Skottland är helt lamslaget av snön - universitetet ställer in grejer, cafeterian har stängt, affärer stänger, bilarna kör sakta efter att de fått knuffas igång, kollektivtrafiken kör inte alls och jag hörde en taxichafför säga igår att bara sex taxis funkade i hela Glasgow...

Det lustiga är att det inte ens är så himla mycket snö. Men ingen har vinterdäck och de är inte vana vid snöröjning. En kursare som bott här hela livet sa till mig igår att han aldrig varit med om en sån här vinter, även om förra också var rätt illa. Dock så är det faktiskt kallt, kring -10-15 i morse och ska inte bli varmare än -6 idag. Northfacejacka och benvärmare var bra när jag skulle till skolan. Men det ska bli plusgrader torsdag och framåt.

Jag gillar personligen fortfarande snön, fast det är synd om alla som drabbas av den. Hur är läget hemma? Nästa helg hoppas jag vädret tar det lugnt, då ska Europas flygplatser vara öppna så vi kan ta oss hem allihop...

Helg

Hallå!

Idag har vi haft så mycket snöfall och snö och is på vägarna att de ställde in allt på universitetet i eftermiddags. Tydligen satt folk fast i jättemånga timmar på motorvägen och sånt. Inte konstigt egentligen - man använder inte vinterdäck här. Det borde vara lag på det, precis som hemma...

Tyvärr hade jag inte med mig min kamera till skolan, jag gick runt vid huvudbyggnaden efter PBL och det var fantastiskt vackert i all snön.

Här kommer några bilder från helgen:


Eftersom jag bor i en brittisk storstad så tar jag antingen tunnelbana eller åker dubbeldäckare ner till stan. Det är fortfarande roligt att sitta längst fram och högst upp i dubbeldäckare...


"Fairytale of New York" är inte riktigt samma sak efter att den skrålats med en grupp irländare som besitter stora röstresurser


I lördags bakade jag lussekatter med Ance, den andra svenska tjejen i min klass. Himla härligt, trodde inte det skulle bli några lussekatter förrän hemma i Sverige, men det blev det och gott var det! :D

"Du borde vara van vid..."

Det är skitkallt här just nu. Ungefär så kallt som hemma låter det som när jag pratar med föräldrarna. Jag har inte så mycket emot det när jag är ute - jag gillar snö - men jag gillar inte att det är typ sexton grader eller nåt på mitt rum.

Något som jag däremot tycker är nästan ännu värre är att jag flera gånger varje dag får höra från något håll att jag, som kommer från Sverige, borde vara van vid snön/halkan/kylan/annat väderrelaterat. Det börjar bli en utmaning att svara artigt på det.

När jag kom in i köket innan ikväll och sa att det var skitkallt ute så sa min korridorare att så är det väl i Sverige. Jag informerade honom om att det var typ femte gången någon sagt det till mig idag och att vädret-hemma-är-ungefär-som-här-fast-kanske-lite-kallare-men-jag-är-från-den-varma-södra-delen-av-Sverige-och-i-vilket-fall-som-tycker-jag-det-är-kallt. Det är min standardramsa. Ifall folk inte säger att jag borde vara van vid kylan när jag klagar på inomhustemperaturen det vill säga. Då talar jag om för dem att vi faktiskt isolerar våra hus i Sverige.

Just nu sitter jag vid skrivbordet i underställ, pyjamas, fleece och yllesockar och huttrar. De isolerar banne mig inte sina hus här. Nu ska jag krypa ner i sängen.

Lägesuppdatering

Det verkar som det snöar mycket både här och hemma. Blev snötäckt på väg hem från biblioteket för ett litet tag sen. Det gjorde inget för det var fantastiskt fint att gå hem i snön. Jag får en riktig julkänsla av snön, av att ha varit på julmarknad i helgen, och att jag börjat köpa julklappar. Längtar verkligen till julen i år...!

Även om jag längtar till julen så trivs jag faktiskt bra här. Okej, de har snott mitt extraelement och det är kallt igen. Men annars. Ja, och så hade jag gärna importerat lite av mina favoritmänniskor också. Men jag har börjat lära känna folk här, börjat hitta en rutin, känner att jag trivs med skolan och att jag faktiskt tycker det är himla kul att bo utomlands. Är lugn och glad igen. Skönt.

RSS 2.0