"Partystaden festar sig till döds" - del 3: spritkulturen.

Spritkulturen reagerade jag också på när jag flyttade hit. Visserligen har svenskar ett rejält problem med alkohol och svenska studenter dricker väldigt mycket. En ”fylla” kan vara en kul och cool sak, men som alltid ska man vara lite lagom som svensk. Det är pinsamt att bli för full också. Jag har inte upplevt hemma, men det är bara min personliga erfarenhet, att folk allmänt basunerar ut hur vansinnigt fulla de var, vad de hittade på för pinsamma fylletag, hur mycket de spydde och hur bakis de blev med en nästan skrytsam stolthet.

När jag flyttade in på korridor förra året så tog det en halvtimme innan jag satt och lekte dryckeslekar med mina korridorare och det fortsatte i den stilen. Det tog ett par dagar innan jag insåg att ”vodka coke”, som jag tyckte var en väldigt underlig drink när jag träffade på engelsmän på Nya Zeeland, tillsammans med billig öl och cider (ibland på tvåliters petflaska) var standarddrycken här. Inte för att det är särskilt gott, men det är billigt. Det kan kosta så lite som ett pund med vodka coke på klubbar här.

Två malmöiter som jag träffade i helgen som precis flyttat till Glasgow jämförde utelivet i de två städerna och sa att Glasgow var mycket bättre, lite för att det var billigare men framförallt för att det finns så många fler pubar och klubbar. Det gör det, och det är väldigt roligt. Det tyckte jag absolut när jag flyttade hit, men lite mindre nu. Efter att ha varit på Sauchiehall Street klockan tre på natten några gånger, vilket beskrivs i sydsvenskans artikel, så är det inte lika roligt längre.

Tjejer med lager av smink, skyhöga klackar, korta kjolar och inga strumpbyxor mitt i vintern, dessutom utan jacka för att spara ett pund i garderobsavgift. Slagsmål i taxikön, långa köer till snabbmatsställen och spyor lite här och var. Det är Sauchiehall Street klockan tre på natten.

Det är en rätt stor kontrast mot att gå på sittning och sen ut på nation i Lund. Visserligen är klubbarna bättre i Glasgow, men de har ju inget av den kreativiteten som studentlivet i Lund, med t.ex. Lundakarneval och spex, har utöver festandet.

Missförstå mig inte, jag tycker det är kul att festa ibland, det är bara det att jag tycker alkohol är lagom just ibland och i lagom mängder. På ett sätt håller jag med en annan nyinflyttad svensk som jag träffade i helgen om att det kanske är skönt att man kan ta en öl på en onsdag utan att folk dömer en, men jag tycker nog egentligen att det är rätt bra att man är lite lagom som svensk och lite dömande mot folk som dricker varje dag i veckan. Det är ju helt enkelt inte bra för en…

Det är väl en ”tråkig” attityd, precis som att jag kanske är tråkig som inte går ut ett par gånger i veckan längre. Men jag fattar inte varför det skulle vara tråkigt – jag vill inte festa ett par gånger i veckan för jag tycker faktiskt det är tråkigt att göra samma sak hela tiden. När jag inte pluggar vill jag ut och vandra, titta på film, sitta och snacka med folk, spela spel… sen vill jag festa ibland också, men varför är det tråkigt att vilja ha lite variation?

Det tycker inte jag att det är. Vad jag däremot tycker är väldigt tråkigt det är att Glasgow inte bara är en partystad, utan ”en partystad som festar sig till döds”.

Det finns så många positiva saker med den här staden som gör att jag gillar att bo här och som jag skulle önska kunde väga tyngre. Det finns mycket musik, gamla byggnader, fina parker och utanför stan finns fantastisk natur. Och folk är oerhört trevliga och lättpratade, vilket är en kul kontrast mot reserverade skandinaver. Man säger t.ex. tack till busschaffören när man går av bussen och småpratar gärna med butiksbiträden.

Glasgow är en rätt paradoxal stad, vilken illustreras rätt väl av den skämtsamma kombinationen av två stereotyper: "en Glaswegian knivhugger dig och talar sedan om var närmaste sjukhus ligger". Så extremt är det inte men det är en rätt underlig stad på en del vis, Glasgow. Och jag är ett stort fan av systembolaget.


"Partystaden festar sig till döds" - del 2: våldet.

Sen kan jag i och för sig inte jämföra Glasgow med Lund riktigt. Glasgow är mycket större och en gammal industristad, de har inte alls samma förutsättningar. I så fall har Glasgow mer gemensamt med Malmö, som ju också är en gammal industristad.

Båda städerna är tredje störst i sina respektive länder, har problem med kriminalitet och har högst nivåer av t.ex. cancer i landet. Men det går ändå inte riktigt att jämföra, Malmö har visserligen en del problem, men inte lika mycket som i Glasgow. Jämför man med andra stora f.d. industristäder i Storbritannien, som t.ex. Liverpool och Manchester, så har Glasgow fortfarande oproportionerligt stora hälsoproblem. Ingen vet riktigt varför, det har bildats en ohälsosam och våldsam kultur i vissa områden som är svår att rubba.

När det gäller våld så uppmärksammas det fortfarande så fort det händer något i Malmö och folk är upprörda över det och vill göra något åt det. Misshandel och rån är för vanliga för att rapporteras i media här. Jag vet, jag blev misshandlad och rånad förra året.

Jag har hanterat det rätt väl, och jag tror det är för att det inte rubbade min världsbild. Vi hade pratat så mycket om Glasgows problem i skolan när vi läste folkhälsa och gjorde vår community diagnosis att jag var väl medveten om att sådant händer.

Jag kände till Glasgows problematik innan jag flyttade hit också, men jag måste säga att det var lite deprimerande att faktiskt se det. Det var sin sak i West End, som är ett av de bättre områdena i Glasgow. Man ser såklart ändå fulla människor ragla runt på kvällarna men det är rätt bra att bo här. Vi har ett riktigt utbud av affärer och inte bara vadslagningsställen, snabbmat-take-aways och pubar, som man har i många andra områden. Sådana områden tycker jag inte vi har i Sverige, även om det finns områden i t.ex. Malmö som man verkligen behöver göra något åt.

Det är ett annat problem, att det finns så stora skillnader mellan områden, och mellan människor här. Jag läste i en artikel att om man delar upp Storbritanniens befolkning i fyra kvartiler beroende på vad de tjänar, så tjänar den bäst betalada grupper sju gånger mer än den lägst betalda. I Sverige är det en faktor två skillnad. Det är ett klassamhälle här på ett helt annat sätt än hemma och det skapar klyftor i samhället. Men det var inte det jag tänkte skriva om den här gången, det är bara något som jag tror man reagerar på som svensk oavsett hur mycket man tycker om Storbritannien.


”Partystaden festar sig till döds” - del 1: hälsoproblemen i Glasgow.

Becka skickade den här länken till mig på facebook idag. Jag tyckte det var intressant läsning och tänkte tipsa er andra om den också eftersom jag av någon anledning alltid tjatar om Glasgows alkoholproblem när jag är hemma. Av någon anledning – egentligen vet jag ju varför, för att det är något jag reagerar på och tänker på och tycker är intressant att diskutera. Det är också lättare att diskutera med er därhemma, ni som delar min referensram och också reagerar på det. Inte för att folk från andra delar av Storbritannien inte kan reagera, det finns en generell alkoholkultur i landet men Glasgow är extremt.

Jag satte mig ner och skrev ner mina tankar om Glasgows problem. Det blev ganska långt så jag delar upp det. Vi börjar med hälsoproblemen.

Det är intressant att läsa till läkare här för Glasgow är världsledande inom många områden. Glasgow har mest lungcancer per invånare i världen, rekordhöga nivåer av alkoholrelaterade leverskador, drogmissbruk, hjärt- och kärlsjukdomar, knivskador m.m. Många föreläsare tar upp problem de pratar om i relation till Glasgow eftersom de är så framträdande just här.

Då har jag ändå inte varit ute på klinik än, det är då jag tror att man verkligen kommer märka av det ordentligt. Det här året har jag varit på sjukhus eller vårdcentral sex halvdagar och skuggat en AT-läkare på sjukhus en dag. En av gångerna jag var på sjukhus berättade en patient att han brukade dricka 300 enheter alkohol i veckan, kring 10 pints öl efter jobbet på vardagar och mer på helgen. En pint är 568ml… En annan gång jag var på sjukhus berättade läkaren som undervisade oss att hon fått in en 24-åring med hjärtattack på akuten tidigare den veckan och en 32-åring med sin andra stroke. Den underliggande sjukdomsbilden verkade vara åderförkalkning, på grund av dåliga matvanor. Men så friterar man ju ofta också maten, eller som någon hade sagt till en vän till mig, ”my mum always said, if you can’t fry it, don’t buy it”.

Det känns absurt att det ska finnas så stora hälsoproblem i ett västland. Sydsvenskan skriver att de vill införa ett lägsta pris på alkohol i Skottland. Det tycker jag är jättebra, men det är inte säkert att det skulle efterföljas så väl. I höstas införde de förbud mot bl.a. extraerbjudanden på alkohol. De stora butikskedjorna, som Tesco, gick då ut och informerade folk om att det fortfarande går att beställa billigt för hemleverans eftersom alkoholen skickas från England, som inte införde samma lagar. Sen har jag sett extrabjudanden på alkohol när jag har varit och handlat sen dess i vilket fall som, så jag vet inte hur bra lagarna följs direkt.

Förutom att det är billigt att köpa alkohol så är det lätt att få tag på också. I Glasgow bor jag inom fem minuters gångavstånd från tre affärer som säljer alkohol. I hela Lund finns det tre systembolag.


Tentaplugg

Jaha, så var det dags att börja tentaplugga... Steg 1. Organisera papper, sätt upp tankekartor och andra färgglada papper på väggen och placera whiteboarden på optimal plats. Steg 2. Börja plugga på riktigt... Steg 3. Drick te.


Det snöar

Alltså, det är april, det ska vara vår nu!! Varför snöar det?!?!


En vecka hemma

Har haft en jättehärlig vecka hemma och träffat familj och vänner!! Synd att jag bara ska vara hemma tills imorgon, hade gärna varit hemma hela lovet men sen måste jag tentaplugga...

Har försökt att hinna med att träffa folk medan jag varit hemma - promenad och äventyr i fysicums förvirrande korridorer med Alex (men det fanns inga koppar vid doktorandernas gratiskaffe!), fika med David, Araneya och Elin i solen, dissa breaking dawn med Mango och Lol (alltså, grundproblemet består: vampyrer är inte mysiga och VEM VILL GOSA MED EN 'MARMORSTATY'?!) träffa Becka, Julia, Hanna, Johanna vid olika tillfällen, och så middag med flera stycken i fredags, gå i kyrkan, umgås med föräldrarna och träffa farmor och farfar - jättetrevlig vecka! Och jag och Johanna har bokat biljetter till Spanien i sommar, wahey!! :D

Har varit dålig på att fota under lovet, men här är en bild på pappa (eftersom han råkar vara inne på bloggen just nu).

Nu ska jag på spex!


RSS 2.0