Jullov!!!

Efter en väldigt hektisk sista vecka i Glasgow så är jag hemma i Lund sen i fredags! Det är jättekul att vara hemma och jag ser jättemycket fram emot att träffa alla kompisar och hälsa på släkt nu i veckorna!

I veckan nu innan jag åkte hem så var jag ute när en kompis fyllde år, hade vin- och ostkväll med min PBL-grupp, träffade Tom, och så var det julfest i torsdags. Det bor kursare i två andra lägenheter på vår gata så vi gick mellan de tre lägenheterna och drack en viss drink i varje lägenhet. Det var väldigt trevligt, förutom i början, när jag gick vilse på min egen gata.

Jag vet, det låter inte jätteskickligt. Men okej, vad som hände var att jag kom lite senare till det första stället eftersom jag höll på att packa (fyllde en hel resväska med julklappar!!), och eftersom jag packat ner min dator utan att dubbelkolla så var jag inte hundra på vilket hus det var jag skulle till. Men jag var rätt säker och vandrade iväg. Sen insåg jag att ingen av knapparna till porttelefonen hade lägenhetsnumret markera. Jag ville ju inte bara trycka på massa knappar när jag inte var helt säker på att det var rätt hus så jag försökte ringa folk och fråga vilket hus och vilken portelefonknapp det var. Men min telefon ville inte ringa. Och den ville inte sms:a förrän på fjärde försöket, och det hjälpte inte för Claire hade ändå inte sin telefon på sig. Efter att ha vandrat runt förvirrad en stund så gick jag hem och försökte ringa från hemtelefonen. Två personer svarade inte. Till sist funkade min mobil och jag nådde tjejen vi skulle till och dök till slut upp på festen hos min granne en halvtimme efter att jag gått hemifrån...

Men resten av kvällen var jättetrevlig!

I fredags blev det panik när jag skulle ta taxi till busstationen och insåg att det kommit snö under natten och inte gick att få tag på taxi (för Skottland kan som bekant inte hantera snö!). Men det löste sig. Och sen fick jag vänta en timme på Kastrup eftersom jag inte kom med några himla tåg eftersom de var jättefulla p.g.a. strejk och alla bara trängde sig och var jätteotrevliga och osympatiska. Till slut kom jag hem och har umgåtts med familjen! Härligt!

Idag kom en kursare från Glasgow och hennes pojkvän, som funderar på att göra en masters i Lund eller Uppsala, på besök. Så jag har lekt turistguide i Lund - roligt!!

Okej, det här blev ett jättelångt inlägg, jag ska försöka uppdatera oftare istället...

Jultegelsten

Vår köksdörr är inkompetent på att hålla sig öppen med bara en dörrstopp så vi använder en tegelsten för att hålla den öppen. Nu är tegelstenen julpyntad också! (och tänk vad roligt om nån trodde det var en riktig julklapp - vad besvikna de skulle bli!!)


Akut smörbrist råder i Norge!!!

Ni har säkert alla redan läst det men jag måste bara säga att jag är mycket  road av nyheten att det råder så pass illa smörbrist i Norge att det pågår smörsmuggling över gränsen till Sverige, och det till hutlösa priser. Alex länkade mig till Norges version av tradera där man verkligen ser hur mycket folk vill ha betalt för smör - himla komiskt...! Stackars alla norskar som inte har något smör...

Julmiddag i lägenheten

Igår hade vi julmiddag i lägenheten, vilket var jättetrevligt. Jag storstädade både toaletten och mitt rum och eftersom jag inte vet om jag lagt upp bilder på rummet innan så passar jag på nu, medan det är städat...!


Byrå, bokhylla och skrivbord.


Fåtölj, garderober och säng (sängen är inte stökig, den bara ser stökig ut eftersom Tom la sin jacka där när han kom, jag kanske behöver fler hängare...).


Vår julgran, med en wombat i toppen.

Vi drack glögg och Rob gjorde en ordentlig julmiddag med fågel, stuffing, potatis i ugn, potatismos, sötpotatis, morötter och palsternacka. Jag gjorde morotskaka till efterrätt och sen spelade vi spel. Riktig rolig kväll!


Tom (min pojkvän), jag, Rob, Hannah (Robs flickvän) och Claire. Tom missade lite det där med grimaser och samtliga boende i lägenheten ser skelögda ut...! Den här bilden är mycket bättre än nån av de normala bilderna...!


Tom och jag.


Jag, Claire och Hannah.

Idag bakade jag, Ance (den andra svenskan i min klass) och en svensk kille hon känner lussekatter. Det blev jättegott och jättemycket lussekatter och jag åt jättemånga och var jättejättemätt sen. Jag älskar lussekatter.

Det är snart jul nu!!!

Konstiga språksaker - tea

Nu är här inte så blåsigt längre, orkanen som vi hade igår är över. Tydligen var det den värsta här på tio år. Inget intressant att rapportera om vädret idag dock så jag tänkte skriva nåt kort om det engelska språket igen istället, om det där med vad man kallar kvällsmat för.

Så vitt jag visste när jag flyttade hit så heter kvällsmat "dinner" eller "supper" på engelska. Jag tyckte det var rätt knepigt när en av mina korridorare förra året hela tiden sa att hon skulle göra/laga te och sen gick och lagade mat. Men det är inte konstigt alls, många skottar och engelsmän (i alla fall från norra England) som jag känner här kallar kvällsmat för "tea". Eller, rättare sagt, det är inte ovanligt eller fel, konstigt tycker jag visst det att det är - kvällsmat involverar ju inte te!

Orkan

Det blåser i Skottland och inte lite. Universitetet stängde idag, när vi kom till skolan blev all undervisning inställd och vid lunchtid stängde byggnaderna, t.o.m. medicinbiblioteket som nästan alltid är öppet. Fast jag var inte där då, jag och Claire stack glatt ner till stan i orkanen när vi insåg att vi hade en ledig dag framför oss. Skönt att komma igång med julhandlingen, Glasgow är ett bra ställe att shoppa...!

Det blåste rejält när vi var på stan och vi blev attackerade av random hagelskurar. Väl tillbaka i West End upptäckte vi att delar av Byres Road (stora gatan i universitetsområdet, som vi går på på vägen hem) var avstängda p.g.a. fallande takpannor. Alla stora broar i Skottland är också stängda. Som tur är börjar vädret lugna sig nu.

Jag ser det snöar

Blev jätteglad i morse när jag vaknade och såg snön utanför fönstret. Sen kom jag utanför dörren och insåg att snön inte fastnat på marken utan bara blivit geggig och hal. Surt, jag ville ju göra snöänglar...!


Glencoe med mountain medicine

För två veckor sen var jag iväg med mountain medicine-föreningen igen, den här gången norrut, i Glencoe. Glencoe är fantastiskt vackert, tyvärr tog jag inte särskilt många bilder men några har jag!

På lördagen fick vi undervisning av ett mountain rescue-team. Jag erbjöd mig vara offer, vilket var jättekul eftersom jag blev fastspänd på en vaccummatta, placerad i en survival bag på en bår och nerburen för en kulle. Lite läskigt nerför kullen eftersom folk inte var vana vid att bära någon på bår och halkade runt i lite i leran, men vaccummattan var bekväm i alla fall! (En vaccummatta är en matta som man kan lägga någon på och sedan suga ur luften ur för att hålla deras ryggrad i rätt position medan man transporterar dem till sjukhus, ifall man misstänker ryggradsskada).


Fastspänd Alex, pre-survival bag (som är till för att hålla en varm).


Ordentligt immobiliserad. Dags att bäras iväg!

På kvällen tog vi gratisbåten från vårt vandrarhem till puben. Inte varje dag man måste åka båt till puben! På söndagen var vi ute och gick och klarade av två munroes. En Munro är ett berg som är över 3000 feet (typ 900 meter eller nåt?) och kallas Munroes för att en som hette Munro mätte och besteg alla berg över den höjden. Det finns knappt 300 i Skottland, jag har nu varit uppe på tre. Hm.


Utanför vårt vandrarhem.


Ute och går. Det här är inte ens två timmars körning från Glasgow. Vid såna här tillfällen är jag väldigt glad att bo där jag bor...!


Det var väldigt molningt så tyvärr fick vi ingen bra utsikt från bergen. Men det var ändå en trevlig promenad!

Det var en trevlig helg. Igår skulle jag egentligen ha organiserat en dagsutflykt med mountain medicine men vi ställde inte den eftersom det var jättedåligt väder, lågt intresse (tror det är för nära jul för att folk ska palla hitta på så mycket) och dessutom är jag sjuk. Vi kör den i vår istället, det blir bra.

Det där med jäst

Okej, här kommer dagens kulturskillnad: jäst, närmare bestämt färsk jäst.

Hemma i Sverige tycker jag att man kan hitta färsk jäst i nästan varje mataffär, och det är ju klart att man använder jäst! Här kan man, till min stora förvåning, bara köpa färsk jäst på bagerier (har jag hört, jag aldrig testat) så istället får det bli torrjäst. Och det går inte ens att hitta normal torrjäst överallt utan en del ställen, som små tesco-affärer, säljer ibland bara "snabbverkande" torrjäst. Jag har ingen aning om vad snabbverkande torrjäst är men innehållsförteckningen är bra mycket längre än vad jag är bekväm med. Men okej, normal torrjäst funkar ju som vanlig jäst så jag kan baka som vanligt när jag väl lokaliserat torrjästen.

Men varför denna skillnaden? Jo, folk använder helt enkelt inte jäst här. Idag fick jag beskriva för en av de jag bor med, som är bra på att laga mat, hur man bakar med jäst. Det är jättekonstigt ju...!

Snart jul!

Idag invigde jag min chokladkalender (som har 25 luckor, haha!) - nu är det snart jul! Det ska bli jättemysigt att komma hem och träffa alla igen, höstterminen är himla lång och det känns längesen jag var hemma nu...!

För övrigt så hade vi ingen skola igår för den offentliga sektorn strejkade i protest mot ändringar inom pensionssystemet. Två miljoner britter strejkade - ingen liten strejk!

RSS 2.0