God morgon blogg

Förlåt att jag inte har bloggat på ett tag. Innan den här veckan har jag inte riktigt hunnit (eller tagit mig tid till, snarare) att stanna och reflektera över saker, och då har jag inte heller riktigt vetat vad jag skulle skriva. Men jag har ju mycket jag vill berätta för det är sjukt många saker som händer och som jag lär mig hela tiden. Det är till stor del därför jag är här, för att det är så otroligt lärorikt på så många sätt att flytta till ett nytt ställe. Men det har också varit väldigt överväldigande nu i början. Jag har verkligen behövt stanna och tänka efter lite.

Jag behöver generellt reflektera ganska mycket, det är bara sådan jag är. Ibland tänker jag för mycket och är för försiktig och ibland tänker jag inte alls utan rusar bara in i grejer, men till slut behöver jag reflektera i alla fall.

Jag har rusat in i grejer ganska mycket den senaste tiden - jag flyttade utomlands och hemifrån på en gång, började en svår kurs, började starta ett socialt liv i ett annat land där de pratar ett annat språk och någonstans mitt i alltihop höll jag på att rusa in i ett förhållande också. Det har varit lite mycket på en gång.

Det här har varit en lite turbulent vecka för mig, vilket vissa som läser det här och har råkat vara inne på facebook/skype samtidigt som mig vet rätt så väl. Tack för att ni lyssnat, det ska ni veta att jag uppskattar! Jag inser mer än innan vilka otroliga vänner jag har därhemma! Jag ser verkligen fram emot att träffa er alla igen i december! Den här helgen är mamma här och hälsar på också, vilket känns himla härligt! Jag har tur som har en mamma som lyssnar så bra som min mamma gör, även när jag börjar komma med långa filosofiska utläggningar om vem jag egentligen är.

Jag vet rätt så väl vem jag är och jag håller på att lära känna mig själv bättre eftersom jag hamnar i så många nya situationer hela tiden. Det är väldigt intressant och också något som jag är tacksam för. Egentligen så är jag ju mest jätteglad att vara här eftersom det är så lärorikt. Jag älskar att lära mig nya saker och få nya erfarenheter!

Den här veckan var jag med en distriktsköterska hemma hos en gammal tant i en ruffig del av Glasgow där inte ens Subway kunde hålla öppet för att det blev vandaliserat. Det är sådant jag vill berätta för er om. Det kommer, jag ska bättra mig! God morgon blogg!

Fint besök från Sverige

Måndag. I morse följde jag Koc till tunnelbanan. Det var mörkt och blankt och tomt på gatorna. Inga studenter är uppe så tidigt.

I helgen var Koc här på besök, vilket var mycket trevligt. Fredagkvällen spenderade jag på en inflyttningsfest men lördag och söndag var jag med Koc och Linus. Jag undrar vad Koc måste tänkt om Glasgow i lördags, efter att ha upplevt brandlarm, säckpipemusik i princip överallt vi gick, neds (typ ungdomsbrottslingar som drar runt och stör folk) vid bron på väg hem på lördagkvällen, ytterligare lite brandlarm och poliser som gick runt och knackade på hos alla i Linus korridor efter klagomål om att några andra på korridoren var högljudda. En ovanligt händelserik helg!

Botaniska trädgården är fantastiskt fin och promenaden längs floden var otrolig. Glasgow är en väldigt fin stad, och väldigt intressant. Det var trevligt att gå runt med Koc och Linus som jag tror ser på stället med lite samma ögon som jag gör - mer än brittiska kursare i alla fall.

Det var väldigt skönt att umgås med gamla svenska vänner en helg, folk som redan känner mig och som jag kan prata svenska med. Jag är väldigt bekväm med engelska men det blir ändå lite en ansträngning att prata ett främmande språk dag ut och dag in när de man umgås med har vuxit upp med språket. Intressant observation.


Grammofoncocktail på Hillhead Bookclub.

Måndag. Många av de jag har träffat idag har uttryckt sig mycket positivt angående nyckelpigeutstyrseln i fredags, jag har varit på gymmet, ätit en kaka, druckit mitt kaffe och haft lite teatermojs (det är inte varje dag man spelar en korv som steker i stekpanna!)


Nyckelpigor i torsdags


En bild en kursare till mig satte ihop av medicinarna som brukar hitta på saker tillsammans. Här är typ alla jag umgås med, minus korridorare och teaterfolk men de träffar jag mycket mindre än medicinarna. Faktum är att jag känner mig som en rätt dålig korridorare som aldrig umgås med dem längre. Hmm. Jag ska göra en ansträngning någon dag.

Det är intensivt men roligt här :)

Och Meng, tack för chokladen, den är helt fantastisk och du är helt fantastisk!

Fancy dress

Dagens mejl:

Dear residents, we have been informed that members of your flat have placed a bath in the bin outside 8 Sidlaw House. Please remove the bath by Monday 18th October and return it to where it was originally found as it cannot be disposed in the bins.

Thank you
Managers Office
Murano street student village

Jag har inte på något sätt varit involverad i detta men när jag kom hem i natt efter en kväll utklädd till nyckelpiga så hade vi ett badkar i köket. Detta badkar har sedan dess förflyttats till en soptunna utanför huset. Underligt, underligt.

Igårkväll var jag på pub crawl med medicinska föreningen. Poängen med ett pub crawl är att man går mellan olika barer och sedan hamnar på en klubb i slutet. Givetvis ska man ha ett tema också och igår var det Noas ark så alla skulle klä ut sig till djur två och två och sen periodvis gå med hopbundna ben. Också mycket underligt, men kul!

Jag och Kirsty var nyckelpigor. Faktum är att jag fortfarande är nyckelpiga för jag somnade med sminket på och bestämde mig för att det var en bra idé att gå på morgonens föreläsningar utklädd. En av mina konstigare idéer men det roade i alla fall folk. Mina planer för eftermiddagen är att städa och duscha...

Det var i vilket fall som en otroligt kul kväll igår. Det var också andra gången den här veckan jag har varit utklädd till djur! I tisdags var jag med i en produktion av Alice i Underlandet och spelade mus, iförd vit overall och mussminkning. Det blev en bra pjäs och vi hade sjukt roligt, bl.a. var det lite rappande, boyband singing om soppa och krocket med en levande boll (som tyvärr var jag - jag spendare mer tid med att rulla runt på golvet i olika sammanhang än att prata).

Skolan flyter också på, har prioriterat sociala grejer en del men förra PBL-fallet vi hade kändes riktigt bra så det var skönt. Vi pluggar i femveckorsblock och block 1 slutar nästa vecka så det känns att man har kommit igång nu.

Ikväll ska jag på en inflyttningsfest och imorgon tänker jag umgås med Linus och Koc eftersom den sistnämnda kommer och hälsar på, yay!!

Haggis och skogspromenad

Nu har jag bott här i ungefär en månad. Underligt. I fredags gick jag och satte mig i ett träd vid floden Clyde och tittade på världen. Det har varit väldigt intensivt hela tiden sen jag kom hit, och även om det har varit jättekul så var det skönt att ta en lugn stund. Det kändes väldigt lustigt att sitta där vid floden och inse att jag faktiskt bor här - rätt häftigt ändå.

Häromnatten, när vi skulle köpa nattamat, fick Alasdair för sig att jag behövde en kulturell upplevelse. Det är en farlig sak. Det slutade med att vi åt pommes och friterad haggis. Mycket underligt.

Alla skottar jag träffar här hävdar att haggis är väldigt gott. Friterad snabbmatshaggis var nog inte den bästa introduktionen till haggis men jag vill prova det igen, det var inte så illa som man kan tro.

Igår vad jag, Ally, James och Julia ute och gick i skogen vid Pitlochry, ungefär 1.5 timme från Glasgow. Det var jättefint.


I utkanten av Pitlochry.


Vi gick typ 16km men besteg inga berg så det var inte så jobbigt (förutom i en uppförsbacke där jag tog typ så långa steg som var fysiskt möjligt för att hänga på eftersom Julia och James är skitlånga och Ally en väldigt van vandrare). Rätt rolig blandning av folk egentligen, Ally och James är från skotska öar (Yttre Hebriderna och Shetlandsöarna) och får för sig att typ kasta stockar och grejer ibland, Julia har gått på konsthögskola i London och jag är från Sverige, men vi råkar vara kursare i alla fall.


Vi tappade bort stigen och tog oss ner på egen hand. Ally gick före för att spana vägen och sen hittade vi bara hans väska innan han helt plötsligt hoppade ner från ett väldigt högt träd ovanför oss. Dagens chock...


River Tay, tror jag.


Glad typ på världens bästa stubbe. Det var skönt att komma iväg från staden och ut och gå lite.

I morse hade jag fyra timmar teaterrepetition, sen hängde jag i medicinbiblioteket och försökte göra lite PBL, fikade med Mel och Julia och försökte göra lite PBL till. Nu ska jag sova. Kram på er alla därhemma!

Lite bilder


Glasgow Buchanan Street - centrum


Med korridorare innan cirkusfest under freshers' week


Loch Lomond sett från toppen av Ben Lomond


Hannah, Fenella, Alasdair och jag på toppen av Ben Lomond


Vandring


James, Julia, Mel, jag, Alasdair och Hannah på ceilidh

Murano Street Student Village

Nu tänkte jag berätta om Murano Street Student Village, studentboendet där jag bor det här året. I Glasgow är vi garanterade bostad genom universitetet första året och sen får man försöka hitta lägenhet. Med Lunds bostadssituation i åtanke känns det som ett väldigt förnuftigt system...!

I vilket fall som så är Murano Street det största studentboendet här, vilket är rätt lustigt egentligen eftersom det ligger nästan en halvtimmes promenad iväg från universitetet. Det är dessutom inte en promenad man går själv när det är mörkt ute eftersom Murano Street ligger på gränsen till ett rätt otrevligt område (vilket man inte märker av om man inte tar onödiga risker).

Annars är Murano Street rätt kul, visst, det är rätt likt ett fängelse, vi har bara värme några timmar om dygnet, delar toaletterna och det är rätt högljutt och så, men man lär känna folk och det är roligt. Och jag har otrolig tur för jag har ett hörnrum (=större än de flesta andra rum!) i utkanten av Murano, vilket innebär att det är relativt tyst och lugnt.

Mina korridorare är också jättetrevliga, de flesta är skottar som är 17-18, det finns en nordirländare som också är kursare med mig, en som bott i England och en senior resident från Saudi.

Senior residents är folk som bor här gratis och ska fungera som lite skyddsnät åt oss små nya typer. Deras huvuduppgift är dock att bryta upp högljudda fester. Vi har som sagt en senior resident på vår korridor (finns en i varje trappuppgång tror jag) och jag trodde först att han var en myt eftersom det tog ett tag innan jag såg honom, och sen såg jag honom bara mitt i natten när han dök upp och körde korttrick för oss. Han är sjukt bra på korttrick.

Vad finns det mer att säga... Jo, det finns en psykadelisk glassbil som kommer om kvällarna också och ett par kursare upplyste mig roat förra veckan om att den inte alls säljer glass. Hmm. Förra veckan hade vi brandövning också, halv sju på morgonen... Det var inte okej.

Jag bor på andra våningen längst till vänster i det här huset.
På andra våningen, i rummet längst till vänster (det med det större fönstret!) bor jag just nu.

Några korta saker som roar mig

  • Ceilidh - skotsk fest med mycket folkdans och kiltmänniskor, helt klockrent! Medchir, medicinska föreningen ordnade en i torsdags som jag var på med ett gäng medicinare jag börjat umgås lite med. Man mest bara hoppar och snurrar och skuttar i olika konstellationer till glad fiol- och flöjtmusik - det vill jag göra om!
  • Kilt är fullt normal högtidsdräkt och att ha följe med en kiltklädd typ till saker som freshers' ball och ceilidh borde inte förvåna mig längre.
  • Att vandra runt med en skotte i kilt och äta pizza mitt i natten. Allt blir komiskt om det involverar en person i kilt...
  • Att det, i en grupp på 15-20 personer, bildades 4 par på dansgolvet efter vi varit på ceilidh - väldigt spännande!
  • En nordirländsk kursares fascinering av Lisbeth Salander i "män som hatar kvinnor" och faktumet att vi nog pratat om detta på samtliga utekvällar tillsammans.
  • Att se "män som hatar kvinnor" med ett gäng icke-svenskspråkiga typer. En nordirländare gnällde högljutt över att vi såg den textade versionen och inte den dubbade samtidigt som han satt och åt en friterad marsbar. Jag smakade av den och ångrade mig djupt.
  • Folk äter saker som chipsmackor, makaronpaj och friterade marsbars och skrattar åt att jag dricker newcastle eller carlsberg samtidigt som de sitter och dricker corona eller cider.
  • När jag mycket arg gick ut i köket på valdagen och gnällde över sverigedemokraterna så var den kollektiva kunskapen om svensk politik på min korridor: "isn't Sweden the country that has a pirate party?"
  • Folk pratar med främlingar här, det är normalt. Jag gillar det.

RSS 2.0